Institutul din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie

institut-01_210_210_5_100Institut/ http://www.gerontology.ru/ 

Despre institut

Institutul din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie fost fondat în 1992, cu scopul realizării de fundamentale și aplicate probleme în domeniul bioreglării și gerontologiei și introducerea în practică medicală a rezultatelor studii lor de 20 de ani a experimentelor clinice ale unei noi clase de medicamente – bioreglatorilor peptidici create în laborator de cercetare a bioreglatorilor al Academiei militare medicale. S.M. Kirov. In anul 2001, Institutul a devenit parte Filialei de nord-vest al Academiei Ruse de Științe Medicale.

Activitățile Institutului din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie are ca scop rezolvarea următoarelor sarcini:

– efectuarea cercetării fundamentale, îmbunătățirea metodelor de diagnostic și prognoză a bolilor, dezvoltarea programelor de cercetare și de producție în domeniul bioreglării și gerontologiei;

– dezvoltarea, studii clinice, producere, introducere în practica clinică a medicamentelor, tehnologiilor moderne de diagnostic și tehnologii medicale pentru depistarea precoce, prevenirea și tratamentul patologiilor legate de vârstă;

– diseminarea și promovarea cunoștințelor științifice în domeniul bioreglării și gerontologiei (organizarea conferințelor științifice, publicarea, etc.)

– studiul proprietăților și acțiunilor bioreglatorilor peptidici, influența bioreglatorilor peptidici cu privire la mecanismele de îmbătrânire

– elaborarea și introducerea în practică medicală a noilor bioreglatori peptidici pentru prevenirea îmbătrânirii premature și patologia legată de vârstă 

În prezent, Institutul din Sankt-Petersburg de bioreglre și gerontologie este singura din regiunea de nord-vest a instituție de cercetare implicată în rezolvarea problemelor de îmbătrânire și centrului științific și practic, centrului clinico-diagnostic de gerontologie și geriatrie.

Institutul cuprinde 15 laboratoare, grupate în trei divizii: biogerontologie, biologie celulară și patologie, gerontologie clinica și geriatrie. Toate laboratoarele sunt dotate cu echipamente moderne, care permit realizarea cercetărilor experimentale și clinice la nivel metodologic înalt în domeniul geneticii, chimiei, biochimiei, imunologiei, fiziologiei, biologiei moleculare și celulare, morfologiei.

Activitățile de cercetare ale Institutului efectuate în următoarele domenii prioritare: studiul mecanismelor de îmbătrânire; studiul proprietăților și mecanismelor bioreglatorilor peptidici; dezvoltarea și introducerea în practică medicală a unor noi medicamente pe baza de peptide bioreglatori; studiu de diagnostic în vivo a markerilor bolilor asociate cu vârsta; studiul aspectelor demografice ale îmbătrânirii.

Institutul introduce activ evoluțiile științifice în practica clinică europeană și mondială, care transportă 12 teme științifice, în conformitate cu acordurile de cooperare științifică în domeniile prioritare cu 20 de țări. Cooperare Internațională a Institutului este reprezentată de o gamă largă de instituții și organizații.

Realizările Institutului sunt protejate de 125 de brevete de invenție, dintre care 40 brevete sunt străine (SUA, Japonia, Elveția, Australia, etc.), 70 mărci.

Cooperarea cu NPCRIZ

Centrul de Cercetare și Producție de Revitalizare și Sănătate este reprezentantul oficial și partener strategic al Institutului din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie și se extinde în mod constant parteneriatul cu Institutul în domeniul inovației.

Între 14 și 17 aprilie 2011 la Bologna (Italia), a fost organizat Congresul al VII-lea european al Asociației Internaționale de Gerontologie și Geriatrie (AIGG), în care Centrul de Revitalizare și Sănătate a participat nu numai ca un partener al Institutului din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie, dar este precum un delegat cu drepturi depline și difuzor. Chintesența de recunoaștere a meritelor și rolului de lider al Rusiei în crearea și promovarea tehnogiilor avansate de revitalizare a fost alegerea lui V.H. Khavinson președinte al Diviziei europene al AIGG.

Mulțumită muncii noastre comune Centrul de Revitalizare și Sănătate a fost recunoscut la nivel federal. Pe 26 noiembrie 2011 în centrul informațional-consulting Organizația Publică Rusă “Liga sănătății nației”, situat în pavilionul №5 al Centrului Rus de expoziție din Moscova, a avut loc marea deschidere a Institutului de recepții publice. La recepția sunt organizate consultații gratuite pentru toți cetățenii din Rusia, în cadrul programului federal “longevitate activa”. În recepție lucrează profesioniști, cercetător principal al laboratorului patologiei clinice de vârstă a Institutului: Roman Nicolaevici Pinaev candidat în științe medicale, oncolog și David Amiranovici Gorgiladze, candidat în științe medicale, urolog, farmacolog.

30 noiembrie 2011 la adresa Centrului de Cercetare și Producție de Revitalizare și Sănătate a ajuns o scrisoare oficială de la Institutul din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie. În această scrisoare, V.H. Havinson dă apreciere Centrului de revitalizare și sănătate, ca reprezentant oficial și partener strategic al Institutului, șeful activității gerontologiei al Ligii sănătății nației, cu privire la punerea în aplicare a proiectelor promițătoare ca scop îmbunătățesc calitatea vieții la toate categoriile de populație și aprobarea în societate a valorilor ale unui stil de viață sănătos.

Dragi prieteni și susținători astfel de rezultate semnificative le-am obținut doar printr-o muncă serioasă și coordonată. Le mulțumim tuturor pentru poziția lor activă în lucrul nostru.

Scopul nostru – o populație sănătoasă, puternică și prosperă a Pământului, și sarcina noastră – pentru a merge doar înainte, cucerind toate înălțimile!

scientific_cooperation

Program educațional

logotip_obrazovatel_nyh_programm1_260_260_5_100

Programul educațional “Reglamentarea îmbătrânirii peptidică ți fără peptide” este destinat pentru oricine care vrea să îmbunătățească și să mențină sănătatea lor, pentru a realiza o îmbătrânire activă și să fie popular din punct de vedere social, desfășurând activității de învățământ în domeniul medicinii preventive, stil de viață sănătos, și a metodologiei de întreținere a sănătății.

Cursul dat este rezultatul colaborării NPCRIZ și a Institutului din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie și Institutul de formare avansată a Agenției Federale Medico-Biologică a Federației Ruse (AFMB).

Acest program educațional va permite persoanelor cu studii medicale să-și îmbunătățească abilitățile în domeniul gerontologiei și medicinei preventive, iar cei care nu au studii profesionale, să-și extindă cunoștințele și capacitățile în materiile legate de prevenirea bolilor legate de vârstă. Acest curs este certificat și toți elevii după examen vor primi un certificat de formare de la Institutul de Formare AFMB din Rusia.

Pentru realizarea procesului de studiu vor fi folosite tehnologiei moderne de comunicare care vor permite locuitorilor din diferite regiuni ale Rusiei, precum și reprezentanți din alte țări din lume să fie instruiți.

Programul educațional implică un ciclu de conferințe on-line, dedicate principalelor aspecte ale gerontologiei, geroprotectorilor peptidici și reglementarea peptidică a îmbătrânirii, precum și un sistem inovator preparate recreative NPCRIZ dezvoltat în colaborare cu Institutul din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie.

În rolul de curatori și profesori ale cursului sunt specialiști din departamentul de terapie și medicină de vârstă a Institutului de formare AFMB:

– Ilnițchii Andrei Nicolaevici, șef al departamentului, doctor în științe medicale, profesor asociat, profesor asistent la Institutul din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie, consultant în organizației al centrului medical și de gerontologiei în Santa Elena (Ecuador), profesor invitat la Facultatea de Medicină a universității Masarka (Brno, Republica Cehă), Facultatea de Medicină a Universității de Stat din Belgorod (Belgorod, Rusia).

– Proschaev Kirill Ivanovici, profesor, doctor în științe medicale.

Programul educațional va spori competența profesională a medicilor pentru medicina preventivă, creșterea nivelului de educație la populație în materie de conservare a sănătății populației.

Activități științifice

– Centru de colaborare AIGG

Cooperarea non-guvernamentală se efectuează cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), Asociația Internațională de Gerontologie și Geriatrie (AIGG). Institutul este în lista centrelor de cercetare care colaborează în “Programul Națiunilor Unite privind cercetarea în continuare a îmbătrânirii în secolul XXI”. Lucru de științific și de cercetare și medico-practic al Institutului se desfășoară în strânsă cooperare cu instituțiile științifice din Rusia și Europa.

iagg-coll

În aprilie 2009, prin decizia Consiliului Asociației Internaționale de Gerontologie și Geriatrie în Sankt-Petersburg la Institutul din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie a fost creat Centru de colaborare AIGG. Pe 6 iulie 2009 la reuniunea Asociației Internaționale de Gerontologie și Geriatrie din Paris (Franța), la al XIX-lea Congres Mondial de Gerontologie și Geriatrie a fost ceremonial acordat certificatul: Centru de colaborare AIGG directorului Institutului din Snkt-Petersburg de bioreglare și gerontologie, membrului corespondent al Academiei de Științe Medicale prof. V. H. Khavinson. La rândul său, profesorul V.H. Khavinson a prezentat un plan de acțiuni Centrului de colaborare AIGG pentru perioada muncii sale din aprilie 2009 până în martie 2013.

– Cooperare cu societatea Academia Rusă de Știință

În anul 1994, la inițiativa Consiliului Academic, pe baza Institutului din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie, pentru prima dată în Federația Rusă a fost creată de Societatea gerontologiei al Academiei Ruse de Științe. Președinte al Societății a fost ales doctor de științe medicale, prof V.N. Anisimov, vicepreședinte – membru al corespondent RAMN, profesor V.H. Khavinson.

În anul 1997, la al XVI-lea Congresul Mondial de Gerontologie din Adelaide (Australia) Societatea gerontologiei primit în Asociația Internațională de Gerontologie și Geriatrie (AIGG). Profesor V.N. Anisimov ales în Consiliul IGG și în Consiliul ramurii europene a AIGG, membru corespondent al RAMN V.H. Khavinson a fost numit adjunctul său în consiliile de mai sus.

În timp de 15 ani în Rusia, au fost organizate 44 de filiale regionale ale Societății gerontologiei, numărul total de membri, a depășit 1500 de persoane și include 14 academicieni RAMN, 6 membri corespondenți ai Academiei de Științe Medicale, 190 de medici și 290 de candidați ale științelor.

Cele mai semnificative rezultate ale activității Companiei includ organizarea și participarea la organizarea conferinței științifice de gerontologie și geriatrie. În timpul perioadei 1994-2010  au fost organizate mai mult de 200 de evenimente, dintre care multe sunt puse în aplicare cu participarea activă și sprijinul Institutului.

În august 2000, Institutul este principala organizație pentru pregătirea și desfășurarea al II-lea Congres European de biogerontologie în Sankt-Petersburg, organizată împreună cu secțiunea biologică europeană a Asociației Internaționale a gerontologiei, geriatriei și Societății gerontologice RAN, cu participarea a 350 de experți din 33 de țări.

În noiembrie 2002, Institutul împreună cu Societatea de gerontologie RAN a organizat și găzduit o conferință științifică “Direcții prioritare în gerontologie”, dedicate aniversării a 10 ani de la fondarea Institutului.

Ca o recunoaștere a prestigiului a științei gerontologice ruse și poziției de lider a Institutului din Sankt-Petersburg în acest domeniu este adresarea secțiunii europene a AIGG la Societatea gerontologiei a RAN și la Institut cu o propunere de a organiza și de a fi gazdă pentru cel de al VI Congres European al Asociației Internaționale de Gerontologie și Geriatrie din 5-8 iulie 2007 în Sankt-Petersburg .

Cercetare științifică

– Studiul mecanismelor îmbătrânirii

* Studiul funcționării morfologice a timusului, a tractului gastro-intestinal, și prostatei în timpul îmbătrânirii organismul. Au fost depistate caracteristicile imunocitochimice revelate ale celulelor din aceste organe, la involuție de vârstă.

* Cercetări au fost efectuate asupra animalelor consangvinizare, outbred și modificate genetic (transgenice, knock-out și mutante), pentru a studia puterea de predicție a biomarkerilor homeostaziei (genotip, vârsta părinților, starea funcției de reproducere, și altele), precum și o serie de factori de mediu pentru speranța de viață și apariția de tumori. Descoperirile sugerează că un rol important îl au tulburările de reparare a ADN-ului în mecanismele de îmbătrânire.

* A fost efectuat studiul expresiei de hormoni și de molecule de semnalizare în placentă umană la femeile de diferite vârste. S-a constat că placentă în timpul sarcinii nu îmbătrânește de sinestătător, ci îmbătrânirea ei are loc sincron cu îmbătrânirea generală a corpului feminin.

* Au fost studiate efectele epithalon asupra procesului de divizare a celulelor somatice umane. S-a stabilit că epithalon acționează asupra măririi numărul de diviziuni a celule somatice umane cu 30-40% din cauza inducerii activității telomerazei și alungirii telomerilor. A fost stabilit faptul de depășire a limitei Hayflick de fibroblaste a pielii umane.

* Au fost studiate mecanismele neyroimmunoendokrinne de îmbătrânire implementate prin principalele celule ale SDNIE (sistemul difuz neyroimmunoendokrin) și hormoni de bază ale acesteia – serotonina și melatonina. Pentru prima dată, au fost obținute dovezi a rolului important al încălcărilor neyroimmunoendokrinne în interacțiune cu mecanismele de îmbătrânire a organismului. Au fost stabilite funcțiile geroprotectoare a melatoninei și serotoninei, care ne permite să le recomandăm pentru utilizare în practica de geriatrie pentru restabilire în timpul de îmbătrânirii a sistemelor imunitar și endocrin. Se afișează proprietăți de onco modelare a acestor hormoni. A fost formulată concepția rolului SDNIE în mecanismele neyroimmunnoendokrine de îmbătrânire.

* Au fost studiate schimbările comportamentului celulelor SDNIE în patologia tractului gastro-intestinal la pacienții vârstnici. Pentru prima dată au fost găsite modificări semnificative în activitatea funcțională a celulelor  SDNIE în patologia tractului gastro-intestinal la pacienții vârstnici, care permite evaluarea prognosticului și selectarea terapiei.

* A fost studiat efectul preparatelor anti-diabetice (metformin și diabenola) la dinamica de vîrstă ale indicatorilor de vârstă biologică, speranța de viață și dezvoltarea tumorilor spontane la șoareci. Au fost descoperite geroprotectori și proprietăți antikartsenogen ale acestor medicamente, a fost detectată perspectiva utilizării lor ca un mijloc de prevenire a cancerului și a îmbătrânirii premature.

– Bioreglatori peptidici

Rezultatul a mulți ani de cercetare al Institutului a fost crearea unei noi clase de medicamente geroprotective – bioreglatorilor peptidici, a căror utilizare permite îndeplinirea prevenirii eficiente a îmbătrânirii premature, precum și pentru a trata boli asociate cu îmbătrânirea.

Angajații de la Institut sunt autorii unui număr mare de preparate și medicamente preventive, autorizate pentru utilizare de către Ministerul F.R. a Sănătății și implementate în producția industrială: 6 medicamente geroprotective; 30 tipuri de bioreglatori ale metabolismului celular, precum și 5 peptide sintetice de înaltă performanță, dintre care cele mai multe nu au analogi în străinătate. A fost efectuată sinteza chimică la mai mult de 100 de peptide cu activitate biologică ridicată și încetinește procesul de îmbătrânire.

Mulți ani de experiență în utilizarea bioreglatorilor peptidici în domeniul îngrijirii sănătății a arătat o eficiență ridicată a acestei clase de substanțe în diferite boli și stări patologice, inclusiv în boli care nu răspund la tratamentul cu alte medicamente.

* A fost stabilit experimental interacțiunea complementară între peptide scurte și părți de ADN, ceea ce explică mecanismele de reglare peptidică a expresiei genelor.

* Au fost studiate mecanismele acțiunii antioxidante a epithalon-ului și vilon-ului datorită influenței acestor peptide asupra componentelor individuale ale lanțului respirator mitocondrial.

* Au fost stabilite proprietăți retinoprotectoare și antioxidante a retinalaminei în monoterapie involutivă a distrofiei chorioretinale centrale, la pacienții cu vârstnici.

* Au fost studiate mecanismele efectului protector de stres a peptidei cortagen, care extind conceptele teoretice ale rolului peptidelor scurte în mecanismele de corecție de stări extreme ale organismului în ontogenie.

* Au fost depistate proprietățile cardioprotectoare a epithalaminei, care stau la baza acțiunii sale antiaritmice, anti-ischemic și anti-depresiv.

* A fost demonstrată acțiunea a vilonului în tratamentul complex al pacienților în vârstă cu boli inflamatorii purulente ale regiunii maxilo-faciale, duce la o scădere substanțială a sindromului de intoxicare.

* A fost depistată eficiența efectului complex a peptidelor vboregulatori asupra îmbătrânirii pielii. Necesitatea utilizării terapiilor bioregulatoare în medicina estetică.

* A fost demonstrată eficacitatea includerii bioreglatorilor peptidici în schema convențională de tratament al prostatitei cronice, cu scopul de a îmbunătăți calitatea tratamentului la pacienții cu aceasta patologie.

– Studiul markerilor in diagnosticul in vivo al bolilor

* A fost stabilit rolul celulelor neuroendocrine ale prostatei, și a hormonilor de melatonină și serotonină care sunt produse de acesta în îmbătrânire. Nivelul de expresie al acestor hormoni este un test de diagnostic și prognostic pentru bolile tumorale ale prostatei.

* A fost stabilit rolul melatoninei ca un marker biologic pentru diagnosticul și prognosticul unui număr de boli asociate cu îmbătrânirea.

* A fost studiată expresia extracerebrală a moleculelor cheie, asociate cu boala Alzheimer și alte procese neurodegenerative în țesuturi disponibile pentru biopsie, în vederea posibilității utilizării a fenomenului stabilit pentru diagnosticul în vivo al bolii ca Alzheimer și Parkinson.

Liderii Institutul

khavinsonKhavinson Vladimir Hațkelevici

Director al Institutului din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie, președinte al Filialei Regionale Europene a Asociației Internaționale de Gerontologie si Geriatrie (IAGG), vice-președinte al Societății gerontologiei al Academiei Ruse de Științe, principalul gerontologist în Sankt-Petersburg, profesor, doctor în științe medicale, membru corespondent al Academia de Științe Medicale, savant emerit în Rusia, laureat al Premiului Consiliului de Miniștri al URSS.

A studiat la Academia Medicală Militară Kirov.

Interesele sale de cercetare sunt legate de crearea, studiile experimentale și clinice a bioreglatorilor peptidici – geroprotectori, precum și dezvoltarea teoriei și practicii a terapie de bioreglare și gerontologie. A publicat peste 600 de lucrări științifice, 25 dintre acestea sunt monografii. Este autorul a 123 de brevete naționale și internaționale.

Este consultant științific principal al Centrului de Revitalizare și Sănătate.

 Cozlov L.V.

COZLOV LENAR VASILIEVICI

Director adjunct pentru dezvoltare organizațională al Institutului din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie, doctor emerit al Federației Ruse.

A absolvit Academia Medicală Militară S.M. Kirov. Colonel în rezervă al serviciului medical.

Interesele sale de cercetare sunt legate de studiul clinic a bioreglatorilor peptidici – geroprotektori, pregătirea specialiștilor în gerontologie socială și clinică.

L.V. Cozlov – un organizator bine-cunoscut al îngrijirii a sănătății militare și civile. Organizatorul și primul președinte a Fondul asigurări obligatorie de sănătate din Sankt-Petersburg.

A publicat peste 100 de lucrări științifice.

ryzhak1Rîjac G.A.

Rîjac Galina Anatolievna  

Directorul adjunct pentru cercetare și tehnologii noi din Institutul din Sankt-Petersburg de bioreglare și gerontologie, profesor, doctor în științe medicale.

Expert științific de înaltă calificare în domeniul studiilor experimentale și clinice ale fondurilor geroprotective peptidice. Principalul obiectiv al cercetării sale este acela de a studia mecanismele de îmbătrânire și dezvoltarea a metodelor pentru prevenirea și corectarea patologiei legate de vârstă, pe baza pe aplicarea patogenă a bioreglatorilor peptidici. Galina a fost implicat în dezvoltarea tehnologiei și organizarea fabricării a 35 de produse farmaceutice și suplimente alimentare, autorizate de către Ministerul Sănătății al Federației Ruse pentru uz medical.

Autor a 98 de lucrări științifice.

Este consultant științific al Centrului de Revitalizare și Sănătate.

Personalul Institutul este alcătuit din 150 de persoane, dintre care 80 sunt cercetători. Institutul are specialiști de înaltă calificare, inclusiv un membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, 27 profesori și doctori în științe, 27 de candidați ale științelor, 9 medici de cea mai înaltă categorie.